При какви правила съпрузите се разпореждат с общото им имущество, докато

...
При какви правила съпрузите се разпореждат с общото им имущество, докато
Коментари Харесай

Как съпрузите се разпореждат с общото имущество

При какви правила съпрузите се разпореждат с общото им имущество, до момента в който живеят дружно и са в брак?

В.Ф., София

 

Действащият Семеен кодекс (СК) се занимава с тези проблеми в специфичен раздел, наименуван законов режим на общественост. В него са отразени разпоредбите в случаите, когато съпрузите не са избрали разновидността да подписват така наречен сватбен контракт или пък законов режим на откъснатост. Когато не създадат подобен избор, то тогава автоматизирано се счита, че са в законовия режим на общественост, или прочут повече като съпружеска имуществена общественост (СИО).

Така в чл.21 от Семеен кодекс е записано, че  " вещните права, добити по време на брака вследствие на взаимен принос, принадлежат общо на двамата съпрузи, без значение от това на чие име са добити ". Съвместният принос може да се изрази във вложение на средства, на труд, в грижи за децата и в работа в семейството. Този принос се допуска до доказване на противното. Искът за липса на взаимен принос може да се предяви от съпруг по време на брака или след неговото преустановяване, както и наследник на брачен партньор.

Това са част от разпоредбите, на които се подчинява СИО. При този режим се разрешава на съпрузите да имат персонално имущество. Такова са вещните права, добити преди брака, както и добитите по време на брака по завещание и по подаяние. Те принадлежат на брачна половинка, който ги е придобил. Лични са и вещните права, добити от единия брачен партньор, когато заемодател е насочил осъществяване за персонален дълг на другия брачен партньор. Лични са движимите движимости, добити от единия брачен партньор по време на брака, които му служат за нормално персонално прилагане, за практикуване на специалност или на поминък. Лични са вещните права, добити от брачен партньор - едноличен търговец, по време на брака за практикуване на комерсиалната му активност и включени в неговото дружество.

Нещо повече. Семеен кодекс разрешава и така наречен промяна. При нея лични са вещните права, добити по време на брака напълно с персонално имущество. Когато вещните права са добити частично с персонално имущество, то персонално владеене на брачна половинка е съответна част от добитото, в случай че тази част е незначителна.

Всичко останало, което е добито по време на брака, е общо. И тук стигаме до разпоредбите за ръководство и предписание с общо имущество. Според чл.24 от Семеен кодекс " съпрузите имат равни права върху общото имущество ". Докато трае бракът, никой от съпрузите не може да се разпорежда с каузи, който би получил при преустановяване на имуществената общественост. Друго предписание е, че ръководството на общо имущество може да прави всеки от съпрузите. Разпореждането с общо имущество обаче по предписание се прави взаимно от двамата съпрузи. Разпореждането с вещно право върху обща недвижима движимост, осъществено от единия брачен партньор, е оспоримо. Другият брачен партньор може да оспори по исков ред разпореждането в 6-месечен период от узнаването, само че не по-късно от три години от осъществяването му.

При предписание с вещно право върху обща движима движимост посредством възмездна договорка, осъществено от единия брачен партньор без присъединяване на другия, третото лице придобива правото, в случай че не е знаело или съгласно събитията не е могло да знае, че липсва единодушие на другия брачен партньор. При безплатно предписание с обща движима движимост  - да вземем за пример подаяние, или при предписание, за което се изисква писмена форма с нотариална легализация на подписите, се ползват разпоредбите, които споделят, че това деяние е оспоримо. И тук другият брачен партньор може да оспори по исков ред.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР